İHSAN FAZLIOĞLU FAKÜLTEMİZİN KONUĞU OLDU

25 Mart Pazartesi günü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Fakültemiz konferans salonunda "Kendilik-Bilincini Kuşanmak: 'Düş-ü-n-mek' üzerine Düşünceler" başlığı ile bir konuşma yaptı. "الحكم علي الشيئ فرع تصوره " (Bir şey hakkında hüküm vermek, öncelikle o şey hakkında tasavvura sahip olmayı gerektirir) ilkesi ile konuşmasına başlayan Prof. Dr. Fazlıoğlu, üzerine konuştuğumuz birçok kelimenin anlamının buharlaştığını ve lafzîleştiğini vurguladı. Bu bağlamda Tefekkür- tedebbür, ilim-marifet, küllî- mecmû kavramlarının ne anlama geldiğini açıklayan Prof. Dr. Fazlıoğlu, tedebbürün pratik yaşama taalluk ettiğini, tefekkürün ise soyut ve kavramsal düşünmek olduğunu ifade etti. Medeniyetleri medeniyet yapan ve onların kimliklerini inşa eden faaliyetin ise tedebbürden ziyade tefekkür olduğunu vurguladı. İlim kavramının tek tek alametleri parçalarının birbirinden ayrılması mümkün olamayacak şekilde birleştirmek anlamına geldiğini ifade eden Prof. Dr. Fazlıoğlu, bundan dolayı ilmin tümel olduğunu ifade etti. Buna mukabil marifetin ise tikellere dair bilgi olduğunu ifade etti. Bunun dışında ilmin önemi, Sadreddin Konevi ve diğer kadim düşünürlerimizin çalışma metotları gibi birçok hassas konuya temas eden Prof. Dr. Fazlıoğlu, İlahiyat öğrencilerinin de aşka ve şevkle çalışmasının gerektiğini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.