DR. TAYYAR ALTIKULAÇ FAKÜLTEMİZİN KONUĞU OLDU

Diyanet İşleri Eski Başkanı Dr. Tayyar ALTIKULAÇ hocamızı Perşembe Söyleşileri programı kapsamında fakültemizde misafir ettik. Sayın dekanımız Prof. Dr. Abdullah KAHRAMAN’ın açılış konuşmaları ile başlayan program, Kadir Gömbeyaz hocamızın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Moderatör hocamız Tayyar Altıkulaç’ın Zorlukları Aşarken isimli hatırat kitabı üzerinden hayat hikayesini bir yandan anahatlarıyla ortaya koyarken bir yandan da önemli detayları hocamızın ağzından duymak üzere sorular yöneltti. Tayyar hocamız akıcı üslubu ve hoş sohbeti ile gönüllerimizde hoş bir sedâ bıraktı. 33 yaşında iken Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı ve 40 yaşındayken de Diyanet İşleri Başkanlığı, daha sonrasında da milletvekillikleri gibi görevlerinde bulunan Altıkulaç, aslında ilim yapma ve öğrenci yetiştirmeyi hayatının temel ideali edindiği için pek çok kez bu görev tekliflerini geri çevirdiğini, ancak nihayetinde kabul etmek zorunda kaldığını dile getirdi. İcra ettiği bu görevler esnasında gerçekleştirdiği önemli icraatlarla Türkiye’nin dinî ve ilmî faaliyetlerinde zihinlerde ve gönüllerde unutulmaz izler bıraktı. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurumsallaşması, Türkiye Diyanet Vakfı’nın kurulması, Hac organizasyonunun idaresinin DİB bünyesinde icra edilmesi, Yurtdışına din görevlisi gönderilmesi ve DİTİB’in kurulması, İslam Araştırmaları Merkezi’nin kurulması, TDV İslam Ansiklopedisi projesinin başlatılması ve icrası, Azerbaycan ve diğer Türkî cumhuriyetlerde İlahiyat fakültelerinin kurulması gibi pek çok önemli iş bunlar arasındadır. Altıkulaç hocamız, Diyanet ve Milletvekilliği görevlerinden sonra ilmî faaliyetlerine dönmüş ve özellikle son yıllarda ses getiren Kur’an nüshaları üzerine önemli çalışmalarını gerçekleştirmiş ve halen de bu çalışmalara devam etmektedir. Programımız hocamızın özellikle Azerbaycan/Bakü İlahiyat Fakültesi’nde bir dönem Türkiye Diyanet vakfı’nı temsilen idarecilikte bulunan dekanımız Abdullah KAHRAMAN ile olan bazı hatıratlarını ve değerlendirmelerini dile getirerek sona erdi. Yaklaşık iki saati aşan programımız yoğun katılım ve ilgiyle karşılanandı ve hafızalarda güzel bir tat bıraktı.